Chcąc odnieść sukces w branży restauracyjnej trzeba połączyć ze sobą trzy najważniejsze elementy: przepyszną kuchnie, kulturalną obsługę oraz stylowy i schludny lokal. Tylko taka restauracja ma szanse zaistnieć i przebić konkurencję. Zapominając o jakiejkolwiek składowej prędzej czy później jesteśmy narażeni na porażkę. W tym tekście skupimy się na trzecim, ale równie ważnym punkcie, czyli szeroko rozumianemu wystrojowi.
Najważniejsze jest pierwsze wrażenie
Potencjalny klient, wchodząc do restauracji, pierwsze co widzi to wystrój wnętrza. Bardzo często, jeśli jakieś pomieszczenie jest brzydkie to osoba, szczególnie esteta, odwraca się na pięcie i wychodzi, nie wracając już nigdy. Wystrój wnętrz ma ogromne znaczenie, bo to przecież w tym miejscu nasz gość skosztuje potraw, a zanim zostaną mu podane będzie się uważnie przyglądał każdemu obrazowi czy wazonikowi na stole. Dekoracje do lokalu restauracyjnego mogą być wszelakie, najważniejsze jest, aby pasowały do całego wnętrza oraz aby ich ilość nie była zbyt przytłaczająca.
Ciekawym rozwiązaniem jest łączenie funkcji estetycznej z praktyczną i wybieranie dekoracyjnych serwetników, obrusów czy bieżników. Bardzo popularnymi detalami zdobiącymi stoły są świeczki i wazoniki. Tutaj warto zaznaczyć, że tylko żywe rośliny mogą dodać uroku, sztuczne i plastikowe zawsze będą wyglądały mało elegancko. Dekoracje do lokalu restauracyjnego to również obrazy, lustra i wieszaki. One również powinny być utrzymane w tym samym stylu. Każdy detal musi być kompatybilny z resztą, w ten sposób zyskamy spójną opowieść, której punktem kulminacyjnym jest konkretne danie.
Posiłek na świeżym powietrzu
Sezon wiosenny i letni to prawdziwa gratka dla tych lokali, które mają swoje ogródki. Większość klienteli woli pozostać na zewnątrz niż w nawet najpiękniejszym wnętrzu, jeśli tylko świeci słońce. Warto zwrócić uwagę, aby tak zwany ogródek piwny był miejscem czystym i schludnym, a także niezbyt zastawionym. Czasem lepiej ustawić jeden stolik mniej, aby zapewnić gościom nieco przestrzeni prywatności. Pamiętajmy, aby i tutaj odpowiednio udekorować stoliki. Jeśli nasza restauracja jest otwarta do późnych godzin, gościom będącym na zewnątrz należy zapewnić świetlenie. Do najczęstszych dekoracji ogródków lokali restauracyjnych należą świeczki i lampki.
W branży restauracyjnej każdy detal ma znaczenie. Wygląd lokalu, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz to pierwsze co widzi klient. Nawet najlepsza potrawa może stracić na atrakcyjności jeśli podana jest w brzydkim miejscu.
Artykuł powstał we współpracy z szklanatorebka.pl