Szafa magazynowa ze stali nierdzewnej – charakterystyka i zastosowanie

Odpowiednio dobrana do potrzeb ułatwia utrzymanie porządku i pozwala na wygodne przechowywanie wielu składników potraw. Czym jeszcze odznacza się dobra szafa magazynowa dla branży gastronomicznej?

 

Cechy gastronomicznej szafy magazynowej 

Szafy magazynowe stosowane w gastronomii projektuje się z myślą o ergonomii codziennego użytkowania. W kuchni często każda sekunda jest na wagę złota, dlatego dostęp do produktów spożywczych musi być szybki i wygodny. Ważne są więc drzwiczki szafy – w szerszych dobrze sprawdzają się wersje przesuwane, a w węższych uchylne – oraz optymalnie rozmieszczone półki.

Dobre szafy magazynowe są trwałe, stabilne i wytrzymują naprawdę duże obciążenia. By dobrze pełniły swoją rolę, trzeba dopasować je do wnętrza, żeby jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń. Gdy standardowe wymiary nie spełniają wymagań, warto zamówić szafy robione na indywidualne zamówienie, jakie oferuje m.in. producent mebli gastronomicznych Alkos.

 

Zalety zastosowania stali nierdzewnej 

Stal nierdzewna jest surowcem najchętniej stosowanym w meblach i sprzętach gastronomicznych, w tym również szafach. Dlaczego? Ponieważ ma mnóstwo cennych zalet, do których należą:

  • odporność na czynniki zewnętrzne: wilgoć, skrajne temperatury, uszkodzenia mechaniczne;
  • idealna gładkość, pozwalająca na łatwe utrzymanie higienicznej czystości;
  • niepodatność na korozję i wysoka trwałość;
  • bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością;
  • estetyczny wygląd.

Szafy wykonane ze stali nierdzewnej spełniają rygorystyczne normy sanitarne, ponieważ materiał ten nie wpływa na smak żywności i nie wydziela żadnych substancji, które mogłyby do niej przeniknąć.

 

 

 

 

Dlaczego szafy magazynowe są niezbędne w restauracji? 

W każdej restauracji, barze, stołówce czy jadłodajni znajdziemy szafy magazynowe ze stali nierdzewnej. To właśnie w nich przechowuje się mnóstwo produktów spożywczych, przypraw i innych artykułów, które nie muszą znajdować się w lodówce. W szafach można również trzymać sprzęty, akcesoria kuchenne i wszelkie inne elementy wyposażenia profesjonalnej kuchni. Dzięki tego rodzaju meblom ustawionym w kuchni, na zapleczu, w magazynie lub chłodni łatwo jest utrzymać porządek i w razie potrzeby szybko znaleźć niezbędne produkty, co znacznie podnosi komfort i tempo pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *