Qchnia Artystyczna partnerem aukcji na rzecz artystów z Inżynierskiej

Qchnia Artystyczna była partnerem aukcji na rzecz poszkodowanych w pożarze artystów z Inżynierskiej. W sobotę wylicytowano prace za około 200 tysięcy złotych.

Qchnia Artystyczna, w której Marta Gessler na co dzień realizuje autorskie podejście do gotowania i wzornictwa była naturalnym partnerem dla aukcji sztuki współczesnej. Zorganizowano ją by zebrać fundusze na rzecz artystów, którzy w wyniku styczniowego pożaru na Pradze stracili swoje pracownie, dorobek i wieloletnie archiwa. Wśród nich znaleźli się dwaj zdobywcy Paszportów Polityki – Nicolas Grospierre i Karol Radziszewski, a także autorzy wystaw w Polsce i za granicą, laureaci wielu konkursów i stypendyści Ministra Kultury, m.in. Michał Frydrych, Jan Mioduszewski i Ivo Nikić.

Aukcja, która odbyła się 23 marca w jednej z historycznych sal Biblioteki na Koszykowej w Warszawie, była jedną z największych charytatywnych licytacji sztuki współczesnej w Polsce. Cały dochód z niej – około 200 tysięcy złotych – zostanie przeznaczony na urządzenie i wyposażenie nowych pracowni piętnastu poszkodowanych artystów. Qchnia Artystyczna zapewniła na aukcji catering razem z jego obsługą.

To nie pierwsze wyjątkowe wydarzenie, które było obsługiwane przez Qchnię Artystyczną. Na uroczystość inaugurującą rozpoczęcie działalności Clinique w Polsce Marta Gessler przygotowała potrawy zapakowane próżniowo w folię, podkreślając czystość i wysmakowanie marki. Z okazji wystawy rzeźbiarki Magdaleny Abakanowicz Qchnia Artystyczna stworzyła obrusy i naczynia z chleba. W ciągu dwudziestu lat działalności restauracja Marty Gessler współpracowała z wieloma firmami i instytucjami, takimi jak Christian Dior, Sephora, Oriflame, COS, czy Polska Agencja Prasowa, Ernst&Young oraz Procter&Gamble.

Poniżej link do relacji ze specjalnego spotkania dla prasy w Qchni Artystycznej zorganizowanego z okazji weekendowych warsztatów z Food Designem.

www.youtube.com/watch?v=XSFtxbx0bt8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *