Jak poradzić sobie z segregacją odpadów? Na to pytanie można znaleźć odpowiedź na poznańskim Starym Rynku. Przez najbliższe trzy tygodnie stać tam będzie specjalny kontener, w którym sklep IKEA zaaranżował „zrównoważoną kuchnię”. Dzięki takiemu rozwiązaniu właśnie od kuchni poznaniacy będą mieli okazję zobaczyć jak może wyglądać segregowanie odpadów.
W obliczu wejścia w życie nowego rozporządzenia dotyczącego segregacji odpadów rodzi się wiele pytań. Kluczowe z nich, to jak to właściwie robić i gdzie znaleźć na to miejsce.
O ile kwestie jak segregować odpady szeroko poruszane są w mediach, o tyle gdzie wygospodarować na to miejsce w niewielkim mieszkaniu, dla wielu poznaniaków jest już pewnym problemem. Tymczasem rozwiązanie jest proste – segregacja zaczyna się od kuchni. – To właśnie w tym domowym pomieszczeniu pojawia się najwięcej odpadków i to właśnie w kuchni toczy się ta nierówna walka. Dlaczego nierówna?
Bo w większości z nas wrodzona jest naturalna dbałość o otoczenie, w tym o środowisko naturalne. Tymczasem brak miejsca niejednokrotnie uniemożliwiał nam właściwe segregowanie odpadów – mówi Katarzyna Dutkiewicz z IKEA Poznań – Dlatego przy wsparciu Miasta Poznania postanowiliśmy zaaranżować „zrównoważoną kuchnię”. Chcemy w ten sposób pokazać poznaniakom wygodne i funkcjonalne rozwiązania, które umożliwią segregację odpadków w prosty i nieuciążliwy dla domowników sposób. Poznań daje kosza odpadom to hasło, które każdy mieszkaniec stolicy Wielkopolski powinien w proekologiczny sposób sam wcielić w życie – dodaje Katarzyna Dutkiewicz.
W poniedziałkowe południe nastąpiło oficjalne otwarcie specjalnie przystosowanego kontenera postawionego na płycie poznańskiego rynku. W kuchennej aranżacji znaleźć można pomysły na sortowanie odpadów, w tym różnego rodzaju systemy funkcjonalnych pojemników i koszy służących do ich segregacji. Dodatkowo przez cały czas trwania akcji, w kontenerze odbywać się będą warsztaty dla dzieci, podczas których najmłodsi mogą samodzielnie wykonać ekologiczne zabawki.
Dzięki segregacji odpadów, a następnie ich recyclingowi, możemy odzyskiwać część surowców naturalnych, oszczędzać energię, a w konsekwencji zadbać o środowisko naturalne. Powtórnie wykorzystane lub przetworzone odpady są coraz częściej wykorzystywane w produkcji przedmiotów codziennego użytku w tym papieru toaletowego, doniczek, torebek, a nawet mebli. Warto wiedzieć, że do roku 2020 ilość odzyskanych odpadów powinna wynosić 50 proc. Na szczęście z ich segregacją nie musimy radzić sobie sami. Kiedy ustawodawca postawił nas przed faktem dokonanym, wyjście z sytuacji zaproponował sklep IKEA, który zaszczepia na naszym gruncie dobrze znane i sprawdzone na zachodzie rozwiązania proekologiczne.
Zrównoważona kuchnia będzie dostępna dla zwiedzających codziennie w godzinach 12:00 – 18:00.Nad przedsięwzięciem patronat objęło Miasto Poznań i Związek Międzygminny Gospodarka Odpadami Aglomeracji Poznańskiej.
PR
LA